LOKOMOTIV JAKT                            

                                                         

Oktober 1944

kl 7.00: Vi var omtrent halvveis over kanalen. jeg kastet et blikk på høydemåleren som viste 25 fot over havet. Plutselig skimtet jeg et fiskebåt rett forut. Jeg dro fullt høyderor og unnslapp hårfint en kollisjon.

Etter noen få minutter stupte vi ut av skylaget og Franskekysten kom til syne som en smal stripe langs horisonten. Snart var vi over det okkuperte Frankrike. Tåken forsvant mer og mer og etter litt var den borte. Vi fløy så lavt vi torde. så lavt at kirkespir og hustak føyk bare få metere under oss. Foran kunne jeg se jernbanen. En skurrende stemme hørtes i radioen: "tog klokka 3!" Jeg så mot høyre. Ganske riktig der sto et tog og oste ut damp. Vi skar igjennom luften mot målet. Rundt lokomotivet sto det noen tunge flakkbaterier som pepret opp etter oss. Jeg la flyet i en slakk høyresving og fikk en vogn i siktet. Jeg brente av en lang salve på 200 meters avstand og prosjektilene slo inn i togsiden.

Det tunge flakkbatteriet pumpet kuler etter oss og plutselig ble Colin`s fly truffet av en granat rett under vingen. Hele flyet eksploderte i filler. Ingen kunne ha overlevd det der. Jeg siktet meg inn på en annen vogn og åpnet ild mot den. Etter flere angrep var lokomotivet like gjennomhullet som en tesil, og vi satt vi kursen mot England igjen. Det tok ikke lang tid før vi var over kanalen. Etter fire minutter følte vi oss trygge men. Jeg snudde blikket mot venstre. Der så jeg 8 Messerschmitt 109 ca 900 fot under oss. Jeg meldte det til de andre. Uten å nøle brøt vi formasjonen og stupte ned mot fiendene. Jeg fikk en i siktet og fyrte løs på den.

Me`en ble skadet i vingen så den måtte lande på vannet. Da hørte jeg: rød 3 - du har en tysker på halen! Hva? Det var jo meg. Jeg reagerte for sent og tre 20 mm granater flerret opp metalhuden på høyre ving. Jeg gjorde en brå venstresving og fikk av meg tyskeren. En Messerschmitt kom fra høyre og fløy rett inn i siktet mitt. Jeg skjøt men bommet. Rasende slang jeg en salve til etter den og traff den i motoren. Den svingte mot høyre og flikket over på ryggen. Tyskeren stupte ned mot vannet. Jeg hang etter så godt jeg kunne men plutselig fikk den ristet meg av. Tyskerne hadde fått nok. De flyktet opp i skydekket for å gjemme seg. vi la oss i kurs mot England igjen.

*

Når vi landet sto bensinmåleren på null. Vi hoppet ut av cockpitene og gikk til debriefing.